La situació de vulnerabilitat i sovint d’invisibilitat dels infants i adolescents a la nostra societat obliguen al foment i la difusió dels drets reconeguts a la Convenció dels Drets de l’Infant aprovada per les Nacions Unides el 1989, a reivindicar la plena ciutadania dels infants i adolescents i a contribuir a la sensibilització social envers aquest sector i els seus drets. Cal que, tant les administracions públiques, com el teixit associatiu i la societat en general siguin sensibles a la realitat dels infants i adolescents i considerin la seva participació real i efectiva als diferents òrgans de decisió com a ciutadans de ple dret. Alhora, cal la complicitat dels diferents sectors social per sumar esforços amb el repte de millorar les condicions de vida d’aquest sector.

A gran part de països, també a Catalunya, les polítiques socials adreçades a potenciar els drets dels infants i adolescents s’han focalitzat molt en els camps tradicionals de l’escolarització, de l’atenció sanitària, de la infància en dificultat i en risc social, i dels menors infractors, però ben poc en la potenciació global del benestar del conjunt de la població infantil i dels seus drets. Poques vegades es contempla el conjunt d’infants i adolescents com un grup social que cal entendre i escoltar, i la necessitat d’afavorir l’existència d’espais on puguin expressar les seves necessitats i on puguin iniciar-se com a ciutadans participatius exercint la democràcia activa.

En aquesta línia, i per tal de reclamar davant les administracions públiques la consideració de la infància i l’adolescència com una prioritat política i pressupostària, Diomira va organitzar el gener de 2006 les I Jornades de reflexió “La infància i l’adolescència a Catalunya”. Les jornades van reunir a representants polítics i associatius, a professionals, a experts i a d’altres agents que intervenen en l’àmbit de la infància i l’adolescència, per tal de posar sobre la taula els principals reptes que tenen les administracions públiques en aquesta matèria i per fer visible un la necessitat de reconèixer la plena ciutadania d’infants i adolescents, un sector social que sovint resta amagat als ulls de la societat. A partir de les aportacions dels participants es va elaborar un document de conclusions que es van fer arribar a tots els partits polítics amb representació parlamentària.

La finalitat d’aquesta nova edició de les jornades és reivindicar el reconeixement dels infants i adolescents com a ciutadans de ple dret i impulsar l’aprovació d’un futur Pacte Nacional per la infància i l’adolescència a Catalunya. Per millorar la qualitat de vida de la població infantil a Catalunya cal coordinar els esforços entre l’administració pública, les entitats i la mateixa ciutadania. És necessari i urgent arribar a un consens de tots els partits polítics per endegar polítiques integrals d’infància que reconeguin i defensin els drets dels infants. Aquestes II Jornades suposen, doncs, un necessari punt de trobada entre les administracions públiques, les organitzacions ciutadanes, els experts, els professionals, els moviments educatius, les associacions de pares i mares i els mitjans de comunicació. Es tracta d’estimular les administracions públiques per a que reconeguin la necessitat d’establir polítiques integrals per a la infància i l’adolescència, sensibilitzar l’opinió pública sobre la situació de la població infantil, i establir complicitats entre els diferents sectors socials per iniciar estratègies de tot tipus.